UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (2022)

Wat is UEFI en wat is BIOS? Aan de hand van een reeks veelgestelde vragen komen de meeste antwoorden in dit artikel aan bod. Moderne pc’s en notebooks met processors van AMD, Intel en Qualcomm hebben een UEFI-BIOS. In vergelijking met het traditionele BIOS is er onder de motorkap nogal wat veranderd. Op sommige plekken zijn er nog wat problemen, maar die zijn meestal nog wel op te lossen.

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (1)

Hier volgen enkele van de meest gestelde vragen over UEFI en het hieraan gerelateerde Secure Boot (verplicht bij Windows 11) en antwoorden om je op weg te helpen.

Wat is een UEFI-BIOS?

Wat is het verschil tussen een UEFI-BIOS en een ‘gewoon’ BIOS?

Moderne computers hebben een Basic Input/Output System (BIOS) dat voldoet aan de specificaties van de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Daarin is een groot aantal functies gespecificeerd, bijvoorbeeld hoe de ingangen voor de bootvolgorde via software kunnen worden geschreven, verwijderd en gewijzigd. Daar maken de set-uproutines van besturings­systemen gebruik van om hun eigen boot­loader te registreren.

Ontvang gratis de nieuwste informatie over UEFI, BIOS en Windows!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

UEFI- of BIOS-opstartmodus?

Hoe weet ik of mijn besturingssysteem start in UEFI- of BIOS-modus?

Bij Windows start je Systeem­informatie (msinfo32.exe). Als daar de ‘Status beveiligd opstarten’ actief is, dus de UEFI Secure Boot, dan is onmiddellijk duidelijk dat er ook in de UEFI-modus is gestart. Anders geeft de waarde bij BIOS-modus de opstartmodus aan: UEFI of ‘Verouderd’.

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (2)

(Video) Windows 10 Passwort vergessen: Passwort knacken mit einfachen Tricks

Onder Windows verraadt Systeeminformatie de bootmodus en of UEFI Secure Boot actief is, dus de ‘Status beveiligd opstarten’.

UEFI Secure Boot

Wat is Secure Boot en wat is de rol daarvan bij een UEFI-BIOS?

Als de UEFI-functie Secure Boot actief is, dan start een UEFI-BIOS uitsluitend cryptografisch ondertekende bootloaders waarvan de certificaten in de BIOS-code zijn opgeslagen. De sleuteldatabase voor toegestane of expliciet verboden boot­loaders kan via een BIOS-update worden gewijzigd, maar ook via Windows Update. Daarmee kunnen bijvoorbeeld schadelijke bootloaders alsnog geblokkeerd worden.

Veel populaire Linux-distributies werken ook met Secure Boot. Dat geldt echter niet voor onder andere Debian GNU/Linux, Arch Linux en vele oudere distributies. Als je die wilt gebruiken, of misschien ook Windows 7, moet je Secure Boot uitschakelen. Dat is bij de meeste Windows-computers mogelijk, maar er zijn uitzonderingen, vooral bij Windows-tablets.

UEFI-BIOS start in de BIOS-modus

Kan een UEFI-BIOS een besturings­systeem op precies dezelfde manier starten als klassieke pc-BIOS-systemen dat jarenlang gedaan hebben?

Ja dat kan, als in de firmwarecode dan een zogenaamde Compatibility Sup­port Module (CSM) is opgenomen. Secure Boot werkt dan echter niet en een via CSM gestart besturingssysteem of installatieprogramma kan bijvoorbeeld geen UEFI-bootitems toevoegen.

De meeste desktop-pc’s en bijna alle los verkochte moederborden voor desktop-pc’s hebben een UEFI-BIOS met CSM. Windows-tablets met de energiespaar­modus Modern Standby hebben echter vaak geen CSM, net als Windows-notebooks met ARM-SoC’s. Vanaf 2020 wil Intel dat de pc-fabrikanten geen CSM meer installeren. Dan zullen besturingssystemen alleen nog kunnen starten als ze UEFI beheersen.

BIOS-startmodus activeren

Hoe schakel ik de BIOS-compatibele startmodus in?

Veel los verkrijgbare moederborden voor desktop-pc’s kiezen automatisch de BIOS-startmodus met CSM zodra ze een opslagmedium met Master Boot Record (MBR) en een klassieke bootloader herkennen. Dan hoef je niet handmatig om te schakelen.

Bij sommige UEFI-BIOS’en moet je eerst bij de instellingen Secure Boot uitschakelen, vervolgens opnieuw opstarten, opnieuw de BIOS-set-up oproepen en dan pas kun je de CSM uitschakelen. De optie heeft vaak een verrassende naam en bij veel moederborden gaat hij schuil achter een verwijzing naar het geïnstalleerde besturingssysteem. Boot-modus ‘Win 7’ is dan de BIOS-bootmodus, ‘Win 8’ of ‘Win 10’ de UEFI-modus met Secure Boot. Je laatste redmiddel is de handleiding of de helpdesk van de fabrikant.

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (3)

In deze BIOS-set-up van een moederbord van MSI kun je het booten in de BIOS-modus activeren via ‘Legacy+UEFI’.

Voordelen van het UEFI-BIOS

Wat zijn de voordelen van een UEFI-BIOS ten opzicht van het ‘oude’ BIOS?

De belangrijkste nieuwe functie is Secure Boot. Voor Windows komt daar nog bij dat de bootloader alleen op een schijf met meer dan 2 TB kan staan wanneer het systeem in de UEFI-modus start, al is dat een willekeurige eis van Microsoft. Secure Boot zal voor Windows 11 naar verwachting verplicht zijn, evenals ingeschakelde fTPM in het BIOS of een TPM-module.

UEFI vergemakkelijkt ook het parallel installeren van meerdere besturingssystemen op hetzelfde systeem en specificeert een standaardfunctie voor firmware-updates (Capsule Update) die BIOS-updatesoftware van fabrikanten kan vervangen, ook onder Linux. Tot dusver maken nog maar weinig fabrikanten daarvan gebruik.

Andere voordelen blijven bij Windows-pc’s voor privégebruik meer theoretisch. UEFI biedt betere beheermogelijkheden voor parallel geïnstalleerde besturingssystemen, maar die zijn vaak eigenzinnig geïmplementeerd.

Sommige speciale functies van Intel-chipsets, zoals NVMe-RAID voor M.2- en PCIe-ssd’s, werken alleen bij het opstarten in de UEFI-modus. Ten slotte is de UEFI-startmodus toekomstbestendig als je het moederbord later eens moet vervangen, omdat vanaf 2020 steeds minder systemen op de markt zullen komen die in de BIOS-modus kunnen starten.

Bootgegevens wijzigen

In mijn BIOS-set-up komt de opstart­vermelding ‘Windows Boot Manager’ dubbel voor. Kan het ik het duplicaat dan gewoon verwijderen?

In principe kan dat zeker wel, en in het geval van Windows zelfs met de programma’s van Windows zelf. In dat geval kan dat namelijk met het opdracht­regelprogramma bcdedit (lees de FAQ voor die software). Dat werkt echter tamelijk ingewikkeld. Eenvoudiger gaat het met een programma als EasyUEFI.

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (5)

Onder Windows kun je UEFI-bootitems redelijk makkelijk wijzigen met EasyUEFI.

Secure Boot uitschakelen

Leuk dat Secure Boot, maar hoe kan ik dat weer uitschakelen?

Bij veel BIOS-instellingen bevindt de optie voor het in- en uitschakelen van Secure Boot zich in het submenu ‘Security’, maar ook vaak in ‘Boot’ of op een totaal verrassende andere plek. Bij een oud Acer-notebook verscheen de optie pas toen er een wachtwoord was ingesteld voor de BIOS-instellingen.

Windows heeft er tot nu toe geen problemen mee als je bij een UEFI-installatie Secure Boot dan pas achteraf in- of uitschakelt. Als de BIOS-bootmodus actief is, dan is Secure Boot in ieder geval per definitie uitgeschakeld.

UEFI Secure Boot inschakelen

Mijn pc start op in de UEFI-modus, maar dan zonder Secure Boot. Hoe activeer ik die in dat geval?

Bij de meeste UEFI-BIOS-instellingen is daar een optie voor, zie ook het vorige antwoord. Soms is die optie echter niet genoeg om Secure Boot in te schakelen of is hij aanvankelijk zelfs grijs of inactief. Bij oudere pc-moederborden en pc-barebones moet je eerst de digitale certificaten downloaden die vereist zijn voor Secure Boot.

Daarvoor dienen opties met namen zoals ‘Load Default Keys’. Soms is dan ook nog een herstart nodig (Save Changes and Restart, toets F10 of F4) voordat je de BIOS-instellingen weer kunt oproepen en de Secure-Boot-modus kunt instellen op ‘Standard’. Pas daarna heb je de mogelijkheid Secure Boot ook weer te activeren.

Dergelijke BIOS-versies hebben vaak ook een ‘Custom’-modus voor Secure Boot, die met andere digitale certificaten dan die van Microsoft kan werken. Die certificaten zou je echter eerst moeten maken en via een USB-stick in het systeem moeten importeren, voordat je Secure Boot kunt inschakelen.

UEFI BIOS en Secure Boot: wat is het en hoe stel je het in - c't (6)

Als je Secure Boot wilt inschakelen, moet je bij de BIOS-­instellingen van veel UEFI-BIOS-­set-ups eerst uitdrukkelijk de ‘Platform Key’ van de fabrikant laden.

Windows wil geen GPT ondanks de UEFI-modus

Ik wil Windows installeren in één grote partitie op mijn harde schijf van 3TB, die daarvoor een GPT moet hebben. Maar hoewel ik in de BIOS-set-up UEFI heb ingesteld, beweert het Windows-installatieprogramma de GPT-schijf niet te kunnen gebruiken.

In dit geval heeft het moederbord je misleid en is er opgestart in de CSM-modus, ondanks dat het is ingesteld op UEFI. Dat doen meer moederborden als ze het idee hebben dat er problemen kunnen ontstaan in de UEFI-modus, bijvoorbeeld door een grafische kaart waarvan het VGA-BIOS niet geschikt is voor UEFI. Dan rest je niets anders dan de CSM-modus helemaal uit te schakelen.

In welke modus het klagende installatieprogramma van Windows gestart is, kun je overigens zelf achterhalen. Open een opdrachtprompt met Shift+F10 en typ twee opdrachten in:

wpeutil updatebootinfo
regedit

Zoek in de register-editor naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control. Als de waarde van de ingang PEFirmwareType 1 is, was de start in CSM, maar bij 2 was het in de UEFI-modus.

De Windows 10-set-up werkt alleen maar met GPT

Ik heb Windows 7 op de harde schijf en wil Windows 10 ernaast installeren. Het installatieprogramma weigert dat echter, omdat dat alleen kan op een GPT-schijf, terwijl mijn schijf een gewone MBR heeft.

Je computer kan blijkbaar zowel in de UEFI- als in de BIOS-modus star­ten. Dat geldt ook voor een Windows 10-installatiemedium. Windows Set-up begint op je systeem in de UEFI-modus en zoekt daar naar een GPT-schijf. Als je op een MBR-schijf wilt installeren, moet de Windows-set-up in de BIOS-compatibele modus starten.

Dat kun je afdwingen met een simpele truc als je een usb-stick gebruikt als installatiemedium. Geef in de rootdirectory daarvan de map ‘efi’ en het bestand ‘bootmgr.efi’ een willekeurige andere naam. Dit legt de UEFI-bootloader lam, zodat vanaf dit medium alleen nog een start in de BIOS-modus mogelijk is.

Parallelle installatie van Windows 7 en 10

Op de eerste harde schijf van mijn pc is Windows 7 al geruime tijd zonder problemen actief. Nu heb ik een tweede schijf ingebouwd en daarop Windows 10 geïnstalleerd. Ook dat ging verder zonder problemen.

Anders dan ik had verwacht, verschijnt bij het starten van de pc nu echter geen bootmenu, zodat ik alleen met Windows 10 kan booten, maar niet meer met Windows 7. Wat is er onderweg gebeurd?

De oorzaak daarvan zit misschien in het UEFI-BIOS. Niet elk moederbord houdt zich netjes aan de in de BIOS-set-up gespecificeerde instelling voor de UEFI- of BIOS-bootmodus.
In dit geval was dat aanvankelijk wel handig.

Stiekem in BIOS starten

Hoewel het moederbord op de UEFI-modus was ingesteld, herkende het bij het installeren en vervolgens bij elke start van Windows 7 dat het oude besturings­systeem alleen in de BIOS-­modus kon werken, waarop het moederbord verder stiekem in de BIOS-modus startte, hoewel er iets anders was ingesteld.

Nu heb je echter geboot van het Windows-10-installatiemedium, en dat kan ook in de UEFI-modus starten. Daarom bleef het moederbord bij de start in deze modus. En omdat tijdens het installeren van Windows 10 in de UEFI-modus ook een geldige UEFI-bootingang werd toegevoegd, vindt het BIOS bij elke start een UEFI-compatibele bootloader.

Conflict

Er is dus geen reden meer om stiekem over te schakelen naar de BIOS-modus. Dat had op zijn beurt weer invloed op de installatie van Windows 10. Omdat Windows 7 niet kan opstarten in de toen actieve UEFI-­modus, vond het installatieprogramma van Windows 10 geen ander opstartbare Windows-versie, en dus kon Windows 7 niet geïntegreerd worden.

Je kunt Windows 7 nog wel starten, maar niet via de Windows-bootloader. Via het BIOS-bootmenu (BIOS Boot Select, BBS) is het gewoonlijk nog steeds beschikbaar. Dat roep je meestal op door te drukken op Del, F1, F2 of F12 wanneer je de pc inschakelt.

Het zou mooi zijn als je bij je BIOS-instellingen de BIOS-startmodus steeds automatisch kunt afdwingen, maar dat is een kwestie van uitproberen. Maar ook dan blijft het ingewikkeld. Maak eerst een image van Windows 10.

Stel vervolgens bij de BIOS-instellingen de BIOS-startmodus in en zet daarna de image terug (gebruik als imager bijvoorbeeld c’t-WIMage). Daarna zou de bootlader de keuze moeten geven uit beide Windows-installaties.

FAQs

What does the UEFI Secure Boot option do? ›

Secure Boot is one feature of the latest Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) 2.3. 1 specification (Errata C). The feature defines an entirely new interface between operating system and firmware/BIOS. When enabled and fully configured, Secure Boot helps a computer resist attacks and infection from malware.

What is UEFI BIOS boot mode? ›

UEFI Mode (default)—Configures the system to boot to a UEFI compatible operating system. Legacy BIOS Mode—Configures the system to boot to a traditional operating system in Legacy BIOS compatibility mode.

Should Secure Boot be enabled for UEFI? ›

Secure Boot must be enabled before an operating system is installed. If an operating system was installed while Secure Boot was disabled, it will not support Secure Boot and a new installation is required. Secure Boot requires a recent version of UEFI.

What is UEFI Secure Boot off? ›

Some Mac devices have been using UEFI for a longer time. With UEFI comes the feature of “secure boot” which boots only those bootloaders that are signed in to UEFI firmware. This security feature prevents rootkit malware and provides an additional layer of security.

What is the difference between UEFI and Secure Boot? ›

Secure Boot is a UEFI firmware security feature developed by the UEFI Consortium that ensures only immutable and signed software are loaded during the boot time. Secure Boot leverages digital signatures to validate the authenticity, source, and integrity of the code that is loaded.

Does Windows 10 need UEFI Secure Boot? ›

No, Windows 10 will continue to support legacy BIOS. For new devices that are launched a year after the release of Windows 10, they must have UEFI and Secure Boot enabled at the factory. This does not affect existing systems.

Which boot mode should I use? ›

In general, install Windows using the newer UEFI mode, as it includes more security features than the legacy BIOS mode. If you're booting from a network that only supports BIOS, you'll need to boot to legacy BIOS mode. After Windows is installed, the device boots automatically using the same mode it was installed with.

Which boot option should be first? ›

What should my boot sequence be? Your boot sequence should be set to how you want the computer to boot. For example, if you never plan on booting from a disc drive or a removable device, the hard drive should be the first boot device.

Why is UEFI required? ›

UEFI benefits

All require UEFI firmware. Faster boot and resume times. Ability to more easily support large hard drives (more than 2 terabytes) and drives with more than four partitions.

Should I leave Secure Boot on? ›

If you're running certain PC graphics cards, hardware, or operating systems such as Linux or previous version of Windows you may need to disable Secure Boot. Secure Boot helps to make sure that your PC boots using only firmware that is trusted by the manufacturer.

Is Secure Boot necessary? ›

Secure Boot is an important security feature designed to prevent malicious software from loading when your PC starts up (boots). Most modern PCs are capable of Secure Boot, but in some instances, there may be settings that cause the PC to appear to not be capable of Secure Boot.

Is Secure Boot better? ›

Why You Should Use Secure Boot. Secure Boot is a valuable security feature that can help to protect your system from malware. By only allowing signed software to run, you can ensure that the software you are running is from a trusted source and has not been tampered with.

What happens if u turn off Secure Boot? ›

Secure Boot is an important element in your computer's security, and disabling it can leave you vulnerable to malware that can take over your PC and leave Windows inaccessible.

What happens if you disable UEFI Secure Boot? ›

Secure boot functionality helps prevent malicious software and unauthorized operating system during the system startup process, disabling which will cause to load up drivers which as not authorized by Microsoft.

What happens if I disable Secure Boot Windows 11? ›

You can install Windows 11 without Secure Boot. However running Windows 11 without Secure Boot may result in instability on the system and you may not receive updates from Microsoft.

What are the 2 types of BIOS? ›

There are two main types of BIOS:
  • Legacy BIOS: Legacy BIOS is used in older motherboards to turn on the computer, and it controls how the CPU and different computer components talk to each other. Unfortunately, the Legacy BIOS has limitations. ...
  • UEFI: The acronym stands for Unified Extensible Firmware Interface.
24 Aug 2022

Which is more secure BIOS or UEFI? ›

Despite some controversies related to its use in Windows 8, UEFI is a more useful and more secure alternative to BIOS. Through the Secure Boot function you can ensure that only approved operating systems can run on your machine.

Does Secure Boot increase performance? ›

For the software-based method, we show that secure boot merely increases the overall boot time by 4%. Moreover, the additional cryptographic hardware storage increases the boot-up time by 36%.

Does Secure Boot slow down PC? ›

Secure Boot does not adversely or positively effect performance as some have theorized. There is no evidence that performance is adjusted in the slightest bit.

Is it better to use UEFI? ›

UEFI provides faster boot time. UEFI has discrete driver support, while BIOS has drive support stored in its ROM, so updating BIOS firmware is a bit difficult. UEFI offers security like "Secure Boot", which prevents the computer from booting from unauthorized/unsigned applications.

Does UEFI increase performance? ›

Improved Boot Performance: UEFI can run in 32-bit or 64-bit mode and has more addressable address space than BIOS, which means your boot process is faster. It also means that UEFI setup screens can be slicker than BIOS settings screens, including graphics and mouse cursor support.

Why is UEFI better than BIOS? ›

UEFI provides a faster boot time. UEFI has discrete driver support, while BIOS has drive support stored in its ROM, so updating BIOS firmware is a bit difficult. UEFI offers security like “Secure Boot”, which prevents the computer from booting from unauthorized/unsigned applications.

What is the correct UEFI boot order? ›

On machines where you cannot disable a UEFI device, Windows Boot Manager is prioritised at the top of the list and UEFI devices that cannot be disabled are ordered at the bottom of the list. Windows Boot Manager, UEFI PXE – the boot order is Windows Boot Manager, followed by UEFI PXE.

What are the 4 stages of the boot process? ›

is a process of switching on the computer and starting the operating system. Six steps of the booting process are BIOS and Setup Program, The Power- On-Self-Test (POST), The Operating system Loads, System Configuration, System Utility Loads and Users Authentication.

Is UEFI boot enabled by default? ›

UEFI Optimized Boot is enabled by default. You disable UEFI Optimized Boot only if you are using Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, or Windows 7. When UEFI Optimized Boot is enabled, Boot Mode must be set to UEFI Mode. UEFI Mode is the default Boot Mode.

Can Secure Boot be hacked? ›

Researchers from hardware security firm Eclypsium have discovered a vulnerability in three signed third-party Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) boot loaders that can be exploited to bypass the UEFI Secure Boot feature.

Will Secure Boot delete my files? ›

Sushruth, secure boot doesn't delete files. It avoids unwanted software to start when you boot your PC. There's no harm in turning on secure boot.

What are the disadvantages of Secure Boot? ›

Disadvantages: Secure Boot signing authorities may make mistakes in granting signatures or loading hashes. Bootloaders that ignore Secure Boot and boot-time malware have been mistakenly signed and released to the public in the past.

What is the point of Secure Boot? ›

Secure Boot is a feature found in the startup software for your computer that's designed to ensure your computer starts safely and securely by preventing unauthorized software like malware from taking control of your PC at boot-up.

What is TPM 2.0 and Secure Boot? ›

According to Microsoft, TPM 2.0 and Secure Boot are needed to provide a better security environment and prevent (or at least minimize) sophisticated attacks, common malware, ransomware, and other threats.

How do I enable UEFI Secure Boot? ›

Enable UEFI Optimized Boot. From the System Utilities screen, select System Configuration > BIOS/Platform Configuration (RBSU) > Server Security > Secure Boot Settings > Secure Boot Enforcement and press Enter. Select a setting and press Enter: Enabled — Enables Secure Boot.

Does Windows 11 require UEFI Secure Boot? ›

So you can see that since Windows 11 requires the UEFI boot mode, and the Secure Boot feature is associated with UEFI-based computers. It's a necessary option for users to enable Secure Boot.

How do I know if Secure Boot is disabled? ›

To check the status of Secure Boot on your PC:
  1. Go to Start.
  2. In the search bar, type msinfo32 and press enter.
  3. System Information opens. Select System Summary.
  4. On the right-side of the screen, look at BIOS Mode and Secure Boot State. If Bios Mode shows UEFI, and Secure Boot State shows Off, then Secure Boot is disabled.
23 May 2022

Can you disable Secure Boot without BIOS? ›

By design, Secure Boot cannot be disabled from within an OS; you must enter your firmware's setup utility in order to disable it. With most computers, you can enter the firmware setup utility by hitting a function key, or sometimes Del, early in the boot process.

Is there a downside to enabling Secure Boot? ›

One potential downside to using Secure Boot is that it can make it more difficult to run unsigned software on your system. If you need to run software that is not signed, you will need to disable Secure Boot in the BIOS settings.

Should I enable UEFI in BIOS? ›

In general, install Windows using the newer UEFI mode, as it includes more security features than the legacy BIOS mode. If you're booting from a network that only supports BIOS, you'll need to boot to legacy BIOS mode.

Can I leave Secure Boot off? ›

Secure Boot is an important element in your computer's security, and disabling it can leave you vulnerable to malware that can take over your PC and leave Windows inaccessible.

Does Secure Boot affect GPU? ›

The GPU Card should not be affected if you enable Secure Boot in BIOS. In fact during POST no drivers are loaded until Windows starts to load.

Should UEFI be enabled or disabled? ›

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) is a modern method of BIOS, which allows a system to boot up faster while enabling advanced capabilities and better hardware support. However, some operating systems do not support UEFI and require Legacy Boots instead. For such instances, you need to Disable UEFI Mode.

Why should I disable Secure Boot? ›

If you're running certain PC graphics cards, hardware, or operating systems such as Linux or previous version of Windows you may need to disable Secure Boot. Secure Boot helps to make sure that your PC boots using only firmware that is trusted by the manufacturer.

What happens if I delete Secure Boot keys? ›

After you delete all keys, the system is forced to immediately disable Secure Boot. Secure Boot remains disabled upon system reboot until valid secure boot keys are restored.

Do I need Secure Boot to install Windows? ›

As part of the system requirements, alongside a Trusted Platform Module (TPM), a device must have "Secure Boot" enabled to install Windows 11.

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 11/28/2022

Views: 6407

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.